Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (line 775 of /var/www/clients/client25072/web36725/web/home/modules/book/book.module).

Conclusie

In deze scriptie heb ik getracht het ontstaan van de jeugdbeweging te verklaren. Dit heb ik gedaan door te onderzoeken of de jeugdbeweging een vorm van rebellie, terugtrekking of conformisme is. En in het geval van rebellie, waartegen dan.

Uit het onderzoek blijkt dat alle drie de elementen terug te vinden zijn. In de eerste fase, de periode van Hermann Hoffman, is er alleen sprake van terugtrekking van ouderlijk huis en de school. Hierin zit nog geen vorm van protest verscholen. In de volgende fase, wanneer reformpedagogen invloed krijgen op de jeugdbeweging is dit duidelijk wel het geval.

Na 1910 begint de jeugd eigen idealen te ontwikkelen, althans zo lijkt het. Bij nader onderzoek blijkt dat ook hier weer veel van de idealen van de reformpedagogen in terug te vinden zijn. De Jeugdbeweging heeft die idealen nu geïnternaliseerd.

Het protest van de jeugdbeweging en de reformbeweging richtte zich op de modernisering en de ‘Grossstadt’ die het symbool vormde van de maatschappelijke veranderingen. Men verzette zich tegen de steeds groter wordende kloof tussen natuur en maatschappij.