Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/clients/client25072/web36725/web/home/includes/menu.inc).

Geschiedenissen

Feesten op recept

De weg van genotmiddel naar geneesmiddel is vrijwel onbegaanbaar. Andersom ligt dat heel anders: bijna alle drugs, of ze inmiddels verboden zijn of niet, zijn ooit medicijn geweest.

Hans van Mierlo. Erflater in de politiek

Hans van Mierlo

Hans van Mierlo in een veranderende samenleving (1966-1986).

Van Korset tot Herrenschnitt

In uiterlijk en gedrag onderging de Duitse vrouw na de Eerste wereldoorlog een metamorfose. De 'dame' van voor de oorlog, ingesnoerd in korset om haar vrouwelijke vormen beter te doen uitkomen, maakte na de Eerste Wereldoorlog plaats voor de garçonne. Haar rok rijkte niet verder dan de knie, haar haren waren kort afgeknipt in Bubikopf of Herrenschnitt en haar borsten waren door hongerkuren en medicamenten tot een minimum gereduceerd. Het duidelijke onderscheid tussen man en vrouw, dat in de Victoriaanse 19de eeuwse maatschappij zo'n belangrijke rol speelde, verdween. Wat was er gebeurd?

Helmut Schmidt. Dubbelbesluit

Helmut Schmidt

Ze noemden hem 'der Macher' en hij stond bekend als 'crisismanager'. Helmut Schmidt was bijna 10 jaar lang de grote man in de West-Duitse politiek en in de SPD, maar zijn steun aan de plaatsing van Pershings-II en kruisraketten in Duitsland in 1979 luidde zijn val in. Waarom ging Schmidt vierkant achter het Dubbelbesluit staan, terwijl zijn eigen SPD er zo mee worstelde? Welke opvattingen van Schmidt over veiligheid en defensie lagen hieraan ten grondslag? Hoe dacht hij over de verhouding tussen West-Duitsland en de Verenigde Staten en over de verhouding tussen West-Duitsland en de Sovjet-Unie?

Klaus Mann. Op zoek naar een weg

Klaus Mann

De generatie van Klaus Mann groeide op in een tijd van inflatie en de snelle opeenvolging van regeringscrises. Klaus Mann noemde de jaren twintig, een ordeloze en chaotische tijd met veel valse profeten. Jonge mensen bekeerden zich tot het boeddhisme, werden revolutionair of vonden hun heil in het Expressionisme en leefden zich uit op het thema van de 'vadermoord'. Kinderen van de lagere burgerij waren bang proletariër te worden en riepen om een 'Führer' die hen uit de nood zou helpen. Anderen vonden aansluiting bij het marxisme of socialisme en weer anderen, zoals Klaus Mann, hielden zich helemaal afzijdig van de politiek. Zij leefden als bohémien en verdiepten zich in morele en esthetische problemen. Dat veranderde na 1930. Toen begon Klaus Manns worsteling met begrippen als socialisme, communisme en kapitalisme. Over de geestelijke ontwikkeling van Klaus Mann gaat deze geschiedenis.

Leni Riefenstahl. Een carrière.

Leni Riefenstahl

Deze geschiedenis gaat over de danseres, actrice, regisseuze en fotografe Leni Riefenstahl (1902-19nu). Sinds de jaren 1930 is haar naam nauw verbonden met het nationaal-socialisme en met Hitler. Daarna bleef ze middelpunt van hevige controverses. Veel schrijvers deden haar films af als fascistisch. Ze vonden het werken voor de nazi's door Leni Riefenstahl een logische stap in haar carrière. Maar klopt dat? Waarom maakte Riefenstahl vier films voor de nazi's? Was de film Triumph des Willens uit 1934 een propagandafilm of een objectieve reportage, zoals zij altijd bleef beweren? Werd Olympia door de nazi's gefinancierd of was de film een prive-onderneming van Leni Riefenstahl?

Hans Blüher en de Wandervogel

Een van de meest kleurrijke figuren van de Wandervogel, de Duitse jeugdbeweging, was Hans Blüher. In 1912 shockeerde hij die jeugdbeweging en de beschaafde burgerij met de publicatie van de boeken Wandervogel, Geschichte einer Jugendbewegung en Die Deutsche Wandervogelbewegung als erotisch Phänomen. In het eerst genoemde werk beschrijft hij de Wandervogel als een revolutie van de jeugd tegen de 'Väterkultur' en in het tweede laat hij zien dat dit als een 'erotisches Phänomen' geïnterpreteerd moet worden. Over de Wandervogel en Hans Blüher gaat deze geschiedenis.

Hellmut von Gerlach. Van Junker tot Balling

Hellmut von Gerlach

Deze geschiedenis gaat over de opmerkelijke politieke loopbaan van Hellmut von Gerlach. Van uiterst conservatief en antisemitische Junker ontwikkelde hij zich tot een radicaal democratische pacifist. Na de Eerste Wereldoorlog oorlog steunde Von Gerlach onmiddellijk de nieuwe democratische republiek en bleef deze fel verdedigen toen de invloed van de nazi’s steeds groter werd. Hoewel hij van vluchten niets wilde weten, dwongen omstandigheden hem daar in 1933 toch toe.