Banksy
Iemand zette muziek onder beelden van de Britse graffitikunstenaar Banksy en maakte de beelden er nog sterker mee.
Voor de een is Banksy een held en geniaal kunstenaar, voor de ander is hij een vandaal, die rotzooi veroorzaakt met zijn spuitbus. Het gebeurt dan ook niet zelden dat een werk van deze graffitikunstenaar onder een frisse laag muurverf verdwijnt. Zo ging in 2007 een werk van hem op de muur van een elektriciteitshuis voor de eeuwigheid verloren door toedoen van het bedrijf Transport for London. Het schoonmaakbedrijf liet weten ervan op de hoogte te zijn dat sommige mensen het werk van Banksy beschouwden als kunst, maar de graffitiverwijderaars van het bedrijf waren nou eenmaal 'professionele schoonmakers' en geen 'professionele kunstcritici'. Het was hun opdracht muurschilderingen die een sfeer van 'verwaarlozing en maatschappelijk verval' uitstraalden te verwijderen. De waarde van de schildering - een scène uit de film Pulp Fiction waarin de pistolen vervangen waren door bananen - werd geschat op een half miljoen dollar.

Het was in 1993 begonnen. Graffiti met de Banksy-tag verscheen toen voor het eerst in Bristol. Nog geen tien jaar later was deze 'guerilla-artiest', 'kunstterrorist', 'Zorro van de kunstwereld' of 'kwaliteitsvandaal' een beroemdheid in Groot-Brittannië en daarbuiten.
Maar waar anderen hun 15 minutes of fame zoeken, blijft Banksy juist ver weg in de anonimiteit. Daarover zei hij 'I have no interest in ever coming out' en 'I figure there are enough self-opinionated assholes trying to get their ugly little faces in front of you as it is'. Hij onthulde dan ook nooit zijn echte naam, poseerde nooit voor een fotograaf en verscheen nooit op tentoonstellingen van eigen werk. Onthullingen over hem zijn breaking news in kranten en op televisie, maar desondanks moet naar zijn echte naam gegist worden. Heet hij Robert Banks, zoals sommigen zeggen of is zijn naam Robin Gunningham zoals anderen beweren? Ook over zijn geboorteplaats, geboortejaar en zelfs zijn/haar geslacht bestaat geen zekerheid. De enige journalist die hem rechtstreeks interviewde was Simon Hattenstone van The Guardian. Althans, was dat zo? Toen de interviewer vroeg: 'Hoe weet ik dat jij Banksy bent?' luidde het antwoord: 'Je hebt daarover geen enkele zekerheid'. Zijn galeriehouder beweert nooit rechtstreeks contact met de kunstenaar gehad te hebben en zelfs zijn eigen ouders zouden niet weten dat Banksy Banksy is. Daarover zegt hij: 'Ze denken dat ik een schilder en decorateur ben.
Banksy trok internationale aandacht toen hij in 2005 naar de muur ging die Israël rond de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever bouwde. Hij maakte aan Palestijnse kant negen muurschilderingen, onder andere van een man die de muur als een gordijn opzij schuift en van spelende kinderen onder een doorkijk naar de andere kant. Hij werkt soms voor anderen, maar is selectief in de aanname van werk. Hij werkte wel voor Greenpeace, maar sloeg een dikbetaalde klus van Nike af.


De professionele kunstcritici hebben Banksy allang ontdekt. Bij Sotheby ging een van zijn tekeningen voor 102.000 pond van de hand en op een andere veiling werd een werk op 288.000 pond afgeslagen. Als reactie daarop maakte Banksy een tekening van de veiling van een schilderij met de tekst: 'I can't believe you morons actually buy this shit'.

Verder lezen:
- Zijn website: www.banksy.co.uk/
- Simon Hattenstone, 'Something to spray', The Guardian, 17 juli 2003
- Lauren Collins, 'Banksy Was Here. The invisible man of graffiti art', The New Yorker, 14 mei 2007
- 'Art prankster sprays Israeli wall', BBC News, 5 augustus 2005
- Paul Vallely, 'Banksy: The joker', The Independent, 23 september 2006
- William Langley, 'For the Gauguin of graffiti it was all about tagging. Now he's into six-figure price tags', The Telegraph, 18 Mar 2007
- 'Artist Banksy 'captured in photo'', BBC News, 31 October 2007